Предстоят ли ни нови температурни рекорди през 2024 година? Затоплянето е дългосрочна

...
Предстоят ли ни нови температурни рекорди през 2024 година? Затоплянето е дългосрочна
Коментари Харесай

Предстоят ли ни нови температурни рекорди през 2024 година?


Предстоят ли ни нови температурни върхове през 2024 година? „ Затоплянето е дългосрочна наклонност. Тя е обвързвана с климатичното изменение и частично
с въглеродните излъчвания,
които човечеството отделя и частично с естествените процеси като да вземем за пример увеличението на слънчевата интензивност, което се следи в последния век и половина. Доколко те ще бъдат изразени през тази година, следва да забележим. ” Това заяви географът доцент Емил Гачев по .
По думите му прогнозите са
за продължаващ темп на затопляне, който се определя от глобалните процеси. От една страна това е продължаващото антропогенно въздействие, което няма по какъв начин да чакаме да спре или да бъде понижено още през 2024 година, а въпреки това са особеностите на световната атмосферна циркулация като явлението Ел Ниньо, което по принцип дефинира времето в субекваториалната и тропическа част на южната част на Тихия океан,
както и на цялата планета.
Географът добави, че слънчевите изригвания са част от 11-годишния безоблачен цикъл, който в този момент е в пикова фаза и който се чака да бъде в минимума си през 2030 година. „ Тези фактори се наслагват, с цел да получим тези рекордни горещини, които бяха маркирани през 2023 година ”, уточни още Гачев.
Експертът означи,
че в момента сме при започване на една топла зима. Той уточни, че наклонността за изместване на сезоните най-вероятно ще продължи.

„ Не знам да има открита връзка между климатични промени и земетресенията
и изригванията на вулканите,
защото тези процеси имат друг енергиен източник ”, уточни още географът. Различните феномени обаче могат да окажат влияние върху местния климат, безапелационен е той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР